Oficiální internetový obchod jediného monobrand butiku Victorinox v ČR
SPRÁVNÝ VÝBĚR KUCHYŇSKÝCH NOŽŮ JE ZÁKLADEM SPOKOJENÉ PRÁCE V KUCHYNI. A O TO JDE PŘEDEVŠÍM
 
 

JAK VYBRAT KUCHYŇSKÝ NŮŽ

Výběr správného nože se může zdát jako obtížný úkol, pokud se před vámi rozprostřou všechny možnosti. Tady vám proto vysvětlíme základní rozdíly mezi kovanými a lisovanými noži, rovným a zubatým ostřím nebo dáme pár užitečných tipů, abyste se dokázali rychle zorientovat a našli jste nůž – nebo nože – které sednou nejlépe vašim potřebám.

Kovaný nebo lisovaný nůž?

Kovaný nebo lisovaný nůž?

Kované nože jsou vyrobeny z jednoho kusu železa, takže čepel plynule přechází v rukojeť přes zabudovanou podpěru. Díky tomu je menší pravděpodobnost, že by vám ruka během krájení sjela z rukojeti na čepel.

Lisované nože jsou vyříznuty z plátu železa a rukojeť je k nim pak přidělávána zvlášť. Oba typy nožů mají své výhody, takže nakonec je rozhodnutí otázkou hlavně osobních preferencí.

Ocel našich kovaných nožů obsahuje více uhlíku, což ji dělá tvrdší a díky tomu také čepel vydrží déle ostrá. Zároveň je ale těžší nůž nabrousit, je potřeba k tomu používat diamantovou nebo keramickou ocílku – čili materiály, které jsou tvrdší než ocel.

Kované nože bývají také těžší a s vyšší hmotností jde ruku v ruce také pocit vyváženosti a jistoty při krájení. Nehledě na jejich krásu a skvělé řemeslné zpracování, které ocení všichni, kdo mají zkrátka rádi kvalitní, dobře udělané věci.

Naše inovativní lisované nože jsou oproti kovaným lehčí, díky tomu je i krájení s nimi snažší, zejména pokud pracujete s nožem delší dobu. Není proto divu, že profesionálové dávají přednost lisovaným nožům. Navíc díky tomu, že ocel není tak tvrdá jako u kovaných, se lisované nože lépe ostří. Pokud zvažujete koupi nože na roky každodenní práce v kuchyni, naše lisované nože nabízejí nejlepší poměr ceny a výkonu.

Jaký zvolit materiál a tvar rukojeti

Victorinox nabízí dvě základní verze rukojetí – syntetika nebo dřevo. Pojďme se proto podívat na výhody i nevýhody obou variant.

Nože se syntetickou rukojetí se mohou mýt v myčce nádobí. Bývají také lehčí, díky tomu jsou příjemnější na delší práci. Nabízíme celou řadu syntetických rukojetí – od hravých barev řady Swiss Modern, která je vyrobena z Polypropylen Copolymere (PPC) po řadu Swiss Classic s vysoce odolnými rukojeťmi z Thermoplastic Elastomers (TPE). Řada Grand Maître pak nabízí rukojeti z Polyoxymethylen (POM), který je výjimečně hladký na omak.

Nože s dřevěnou rukojetí se nesmí mýt v myčce nádobí, protože vysoká teplota a chemické přípravky dřevo vysouší, takže může nakonec i prasknout. Dřevo je přírodní, teplý a na omak velmi příjemný materiál, takže to za tu námahu s ručním mytím těchto nožů rozhodně stojí.

Co se tvaru rukojeti týče, nedá se přesně říct, který se hodí komu, nebo na co. Vždy je to otázka osobních preferencí a každému jednoduše sedne něco jiného. Proto doporučujeme zastavit se v našem obchodě v Dušní ulici v Praze, kde si všechny nože z naší nabídky můžete osahat a s výběrem si nechat poradit.

Prohlédnout nože Santoku
Jaký nůž
Jaká čepel

Hladká nebo zubatá čepel? A co dutý výbrus?

Taky vás matou dva druhy steakových nožů? Ty s hladkým ostřím jsou určeny primárně na křehká masa, aby jimi krásně projely bez potrhání vláken. Není proto divu, že jsou preferovány fajnšmekry. Naopak na tužší nebo prorostlá masa, u kterých se tolik neřeší forma, se hodí steakový nůž se zubatým ostřím, který si se vším hravě poradí. Tyto nože jsou pak skvělými univerzály, které můžete používat klidně na pizzu, koláče nebo pečivo.

A stejně matoucí mohou být také nože Santoku, které nabízíme s hladkou čepelí i s čepelí s dutým výbrusem. Hladké ostří je klasika preferovaná profesionály, kteří nůž používají často a také ho často brousí. Kdyby měli nůž s dutým výbrusem, mohlo by se v průběhu let stát, že by se vlivem broušení ostří začalo přibližovat výbrusu. Neprofesionálům, u kterých toto rozhodně nehrozí, proto doporučujeme sáhnout po noži s dutým výbrusem, se kterým je krájení rychlejší, hladší a efektivnější. A to právě díky vybroušeným dutinám na čepeli, které při krájení vytvářejí mezi nožem a surovinou vzduchové kapsy, takže se se nůž na potraviny tolik nelepí.

Kromě nožů Santoku nabízíme i další kuchyňské nože s dutým výbrusem, které oceníte zejména při krájení tvrdých sýrů nebo třeba šunky.

Prohlédnout nože Santoku

Délka a šířka čepele

Řadu nožů nabízíme v různých délkách čepele – tak jakou zvolit? Například filetovací nože nabízíme v různých délkách. Doporučení na filetování je totiž takové, že nůž by měl být asi o 5 cm delší než ryba. Záleží tak na vás, jestli častěji připravujete pstruhy, nebo lososy.

A stejné je to i u ostatních nožů, menší nože jsou univerzálnější a obratnější, na druhou stranu ale meloun nebo dýni s nimi rozříznete jen velmi obtížně. Takové krájení navíc může být dokonce nebezpečné. Před koupí nože si proto dobře promyslete, s jak velkými potravinami budete pracovat a jak často budete krájet.

Nože také nabízíme ve dvou šířkách čepele – normální a extra širokou. Extra široká je vhodná například na přesné krájení tenkých plátků z velkých kusů masa, jako je třeba roast beef nebo pečená krůta.

Prohlédnout filetovací nože
Délka čepelle