Sekání, krájení, řezání, loupání, drcení… Okolo nožů s v kuchyni točí úplně všechno, péči o ně byste proto měli věnovat speciální pozornost. Nejen aby vám dlouho vydržely, ale také aby vám šla práce dobře od ruky a abyste se nezranili. Není totiž nic nebezpečnějšího než tupý nůž.
Nejlepším způsobem, jak vyčistit nůž, je umýt ho bezprostředně po používání pod studenou tekoucí vodou a všechny nečistoty z něj setřít rukou. Dávejte si ale pozor, abyste prsty náhodou nepřejeli přes ostří nože. Pomoci si můžete hadříkem nebo houbičkou, je ale potřeba dávat pozor na to, aby nebyly znečištěné něčím, co by mohlo poškrábat povrch nože.
Nůž umývejte co možná nejdříve po použití, protože slané nebo kyselé potraviny mohou při delším kontaktu na čepeli zanechávat skvrny.
K mytí není potřeba používat žádné čisticí p rostředky, čepele z nerezové oceli jsou během procesu výroby vyleštěny tak, aby se k nim žádné nečistoty nepřichytávaly. Jedinou výjimkou jsou mastné potraviny, na které můžete použít malé množství saponátu.
Všechny naše kuchyňské nože se syntetickými rukojeťmi se mohou mýt v myčce. Přesto doporučujeme mýt zejména velké nože v ruce, protože se může stát, že se během mytí dostane čepel do kontaktu s nějakou vnitřní částí myčky a dojde tak ke vzájemnému poškození, které navíc během procesu mytí může dále zhoršovat a mít nepřímý vliv na stav oceli. Mytí v ruce, které je šetrnější k oceli, může také pomoci tomu, aby váš nůž zůstal déle ostrý.
Pokud se i tak rozhodnete umývat nože Victorinox v myčce, doporučujeme si dávat velký pozor na to, aby se ostří nože nedotýkalo žádných částí myčky a ani ostatního kovového nádobí nebo příborů v košíku.
Zároveň doporučujeme dávat si pozor na to, jaký prášek či tablety a v jakém množství do myčky dáváte. Některé prostředky mohou být příliš agresivní. Pokud se vám na noži začnou objevovat skvrny, doporučujeme vyzkoušet jiný prostředek.
Dobré je také myčku co nejdříve po domytí otevřít, protože horká pára a vysrážené kapky mohou také na noži zanechávat skvrny nebo známky koroze.
Nenechávejte nože jen tak uschnout na vzduchu. Sušením se na noži mohou začít objevovat skvrny od vodního kamene. Lepší je mokrý nůž utřít bavlněnou utěrkou bezprostředně po umytí. Stejně jako v případě hadříků a houbiček je dobré si dát pozor na to, aby utěrka nebyla špinavá od něčeho, co může povrch nože poškrábat.
Nože s dřevěnou rukojetí vyžadují trošku jiné zacházení a rozhodně byste je neměli mýt v myčce nádobí. Během mytí pod tekoucí vodou si dávejte pozor, abyste rukojeť příliš nenamáčeli. Rukojeť je nejlepší pouze otřít vlhkým hadříkem. Dřevo je totiž úžasný, ale zároveň velmi citlivý materiál. Celkově doporučujeme vyhnout se vysokým teplotám, vysoké vlhkosti a agresivním čisticím prostředkům.
Zároveň doporučujeme rukojeť čas od času ošetřit běžným kuchyňským olejem. Použít můžete řepkový nebo lněný olej, a zvláště doporučujeme oleje lisované za studena, které nezanáší jemné póry dřeva a lépe se dostanou do dřeva. Jako vhodná ochrana také slouží náš ochranný vosk na prkénka, který pomůže zabránit vlhkosti dostat se do dřeva a také udržet stejnou barvu a povrch rukojeti.
Koupit ochranný vosk na prkénkaTyp prkénka, které používáte na krájení, může také ovlivnit výkon vašeho nože. Měli byste se vyhnout tvrdým povrchům z přírodního nebo umělého kamene, které otupují ostří vašeho nože. Doporučujeme místo toho použít dřevěné nebo plastové prkénko. Naše prkénka jsou obzvláště k nožům šetrná.
Tip profesionála: Když pomocí nože přenášíte z prkénka právě nakrájené ingredience do hrnce nebo pánve, vždy otočte nůž a použijte jeho hřbet. Tímto způsobem neotupíte ostří čepele jejím škrábáním po desce prkénka.
Prohlédnout prkénkaZlaté pravidlo ukládání nožů praví: Nikdy nenechávejte nože jen tak na volno v zásuvce. Jak do sebe nechráněné nože narážejí, tupí se a mohou se dokonce navzájem ostřím poškodit. Doporučujeme ukládat nože do bloků nebo na magnetické držáky na zeď.
Prohlédnout bloky na nože